About

Wednesday, January 28, 2009

update aktiviti sepanjg cuti 4 ari..

280109 - cuti 4 ari ni bila nak smbg keja balik malas jer rasanya... kt opis pun cam ngntuk2 jer.. hemm standard la kan, pepun minggu ni keje 3 ari jer, cuti balik... best tu... minggu ni kandungan dh masuk minggu ke-35, sarat jer perut ni...dh tu asyik rasa nak terkencing jer ! Hemm 4 ari kalau balik kg ke, pi bercuti ker best gak, ni... hampeh.. apapun terisi jugak 4 hari cuti tu..

Flasback

230109 : Tok ayah baby dtg dgn pak ngah jer antar kete abah sbb tok ayah pakai sblm ni.. mulanya mak tok nak dtg jgk tp disbbkan time balik tok ayah n pak ngah tumpang abg pak ngah yang dok kt puchong kbtln nak balik johor gak, so tak leh la dtg ramai2.. Mak tok kirim susu kambing ngan madu, katanya madu utk bukak mulut baby nnti dan susu kambing, standby kalau2 baby kena kuning nnti (mintak takada la!).. Dah tu, mak tok belikan set tilam utk baby..besar pulak tu, bleh guna smpai baby besar nnti ni dgn sepsg baju color biru...bertambah lgi baju baby !

240109 : Pagi Sabtu, abah ajk temankan dia pi joging @ taman jaya.. mama ikut jer, duduk2 jer tak berjalan pn sbb sandel ni tetiba jer terputus satu tali, jln pun tahan2 jer..smbl tu dgr lagu n snap gmbar cket..mama duk tepi tasik..indah pemandangannyer..biasanya ada org mancing, tp ni mgkn awai lgi kot, kalau ptg2 ramai la...


Balik dr joging, p sarapan kt Restoran Desaria, ramainyer org, pesan roti canai jer tp lmbt jgk dptnyer..sabor jer.. pgi2 dh ramai org, untung betul meniaga kedai mkn ni, pe lagi kt area situ takde sgt kedai org melayu, mamak byk la..

Dlm masa nk balik abah tnya nak msk apa ari ni, erm..mama igt nak wat laksa johor, tp bahan2 dia lak susah nak dpt, plg susah nak jumpa daun selasih..kalau nak gk kena pi psr besar..so abah putuskan wat laksa kedah jer...singgah la jp kt kedai jual brg basah, beli2 brg2 nak wat laksa!

250109 : Pagi2 ni mama dok berpikir nak wat apa, ermm..minggu dpn dh gaji, duit ada lg ni.. so ajak la abah pi Tesco lg skali tuk beli stroller baby ngn buai baby tu..tkt mggu2 dpn dh tak larat nak jln lg, maklum baby mama kan makin membesar.. ni pun dh sarat... abah ye kan ajer. Yelah awai2 lagi mama dh ckp, abah bertindak sbg tukang bwk mama ke sana jer, tkg beli nya mama.. so abah takde hal la! Dlm kul 10 lbh mama ngn abah bertolak, sj pi awai2..tak la sesak sgt.

Akhirnya dpt jugak beli buai utk baby mama yang juga bertindak sbg tmpt duduk, tmpt tido n yang comelnya ada mainan tergantung.. mesti baby suka! Warna oren lak tu mama pilih, terang...! Stroller baby byk sgt pilihan, smpai confius nak pilih mana satu, last2 yang ada sentuhan warna oren jgk mama berkenan..hehe...
Abis shoping, snggh makan dl, mama teringin nak mkn nasi ayam, mama nak nasi ayam biasa jer, abah pi beli nasi ayam madu.. aduhhh tak sedap sungguh..manis.. buatkan tekak rasa mual jer, pepun telan jer la..

Balik tu, rehat la pe lagi..bantai tido smpai dkt kul 6... Mlm, ajak abah pi pasar malam, malas nak masak la... kali ni tak la beli laksa, sbb laksa ada kt umah lg, kali ni mama beli nasi ayam .. sbb siang td tak puas dpt mkn nasi ayam madu..tak selera..teringin nak nasi ayam bwk ke mlm pulak. Abah pn ikut sama beli nasi ayam.


Pas makan mlm, gosok baju kerja abah sbb esok wlupn Public Holiday abah kena kerja, 24 hours lak tu..hemm.. berkhidmat utk negara!

260109 : Abah pi keja dlm kul 730am. masuk keja kul 8.00am smpai 8.00am pagi sok...sian abah... pas abah pi keja mama smbg tido balik..hehe bkn senang bleh tido smla ni...tp smpai kul 10am jer...bgn tu mama mandi dl, pastu start ngemas umah n basuh baju termasuk cadar katil ngan semua sarung2 bantal..smbl dgr lagu kuat2..hehe time abah takde jer bleh psg kuat2, kalau tak tu jgn harap la.. pas smua kerja dh setle, mama rest, tak mask pun ari ni..mama mkn laksa jer, dok sorang2 malas nak masak apa2..petang smbg tido lagi....

Mlmnya, terasa lapar nasi lak, mls jgk nak msk mcm2, kt dlm peti ada ayam jer..so makan mlm mama mlm ni nasi berlaukkan ayam goreng ngn kicap jer..hehe.. alhamdulillah kenyang jugak..

270109 : kul 5am, mama terjaga, langsung takbleh tido balik..dok sorang kot..tgk kiri abah takde...dh puas pusing kiri pusing kanan takbleh tido gak, hemm bukak tv la..tgk astro kirana..tgh tayang cite hantu 'Spirit'..rasanya byk kali dh tayang ni tp mama tak tgk sblm ni, so layan jer la..mama suka citer2 cenggini...layan smpai habis, kul 7. best gak..tak la menyeramkan sgt tp jln cerita best gk la. pastu ingat nak smbg tido.. baring2 jap, dkt kul 8 abah telefon, ktnya dia dh nak balik, ajak mama g sarap kt luar.. tak jd la tido, terus mama bgn mandi n bersiap.

Pagi ni sarap kt restoran curry house..mama pesan bihun sup... rasa nak mkn yg berkuah pagi ni..pastu mama ajk abah pi tapak psr malam, ingt nak praktis lancarkan cara pemanduan mama spy nnti bleh antar n ambk baby mama bwk kete sndiri, tp tup2 smpai kt tapak tu ada org berjualan pulak..hemm, terbantut la.. kalau kete abah auto kan senang, ni manual, kureng sket keberaniannya..

Pastu balik.. abah smbg tido, dh 24jam keja...sian.. mama lak tumpang sekaki tido..hehe..ngantuk lak rasanya...bgn tu..pikir apa nk masak, brg2 takde ni...ayam jer ada lam peti..jdnya mama putuskan wat nasi ayam jer..nk kejutkan abah pi beli brg basah lain, tak sampai ati lak...masak je la apa yg ada.. so dh 3 kali menu nasi ayam la..hehe..sabo jer... nsb la abah tak kisah sgt, apa yg mama masak abah mkn jer dgn berselera...bagus abah ni...

Petangnyer mama ngn abah pi umah amzar, ambk brg kiriman tok kedah..amzar n fmily baru smpai dr kg..tok kedah kirim toto utk baby..hemm lagi satu ! Toto beli kt Baling, kt sana totonya murah2. lagi tok kedah kirim kuih pau ngn brg2 dr kg, serai, daun limau purut, limau nipis ngn lengkuas..biasa la benda2 ni byk kt kg..klu balik kedah msti tok kedah kirimkan benda2 mcm ni... k la klu beli kt sini mahal....n ibu amzar lak kasi kari ikan masin. menyelerakan :)

Mlm, gosok baju keje utk 3 hari ni...termasuk bju uniform abah..erm..pastu tgk tv smpai kul doblas..pastu tido..sblm tu berbual2 ngn baby mama dulu..mkn susah time mama nk tido skrg ni, mengiring cam tak kena je, terasa mcm baby tak selesa, terhimpit sbb baby mama skrg duk melintang perut, sape suruh..patutnya kepala kt bawah ni...pepun nurse ckp smpt lagi baby pusing ke tmpt yg sepatutnya...

Akhirnya cuti 4 hari pun berlalu.. mulakan hari bekerja dgn rasa tak bersemangat jer...pepun still ok !




4 comments:

Mama_Aqish said...

cantiknya sesuai untuk baby boy kan???warna orange lagi tuh....

rieda96 said...

cantiknyerrrrr stroller tu.. oren lagi..takpa, first baby beli nanti adik2 boleh pakai, alah membeli menang memakai

Aidaroha Alias said...

sudah lengkap ye peralatan utk baby tu.. atuk pn bagi sumbangan nampaknya... dah tak sabar nk timang cucu.. hehe

mamalieyna said...

oren nmpak berseri..menyerlah gitu! .. Atok sblh johor tak sabar sket, sbb mgkn ni cucu sulong lelaki utk diorang...diorang tak sabar, mamanya n abahnya lagi la tak sabar :)..