About

Friday, January 9, 2009

Check-up Perut Minggu ke-32 !

070109 - Mama pi checkup ari ni. Appointment jam 2pm, lg 5 minit jam 2pm, mama baru bertolak dr opis. ala klinik dkt jer.. takpe. Pi awal pun, pintu klinik bukak jam 2pm gak pastu semua org berebut2 nak masuk.. malas la cenggitu.

Sampai jer, ramai gk orang tp better than morning. Klu pagi lagilah ramai... rutin checkup cam biasa la, mula2 tunggu turn dipanggil utk timbang berat, wahhh...naik 1.3kg within 2 weeks ! melebihi limit ni. Then tunggu plk turn utk diambil tekanan darah, ok jer 116/72. Lepas tu, letak kad kt tmpt Urine test, tunggu lg utk dipanggil nama. nak ambl result jer pun, takes time jgk.. Ramai umat sbb tmpt urine test ni, bercampur pesakit luar /pesakit biasa/ Ibu mengandung. dah dpt result baru la ke part utk chekup perut, ni pun tunggu giliran lama gak...mama boring tp baby mcm suke jer...asyik menendang/menguit2 jer dlm perut mama.. yelah kt klinik, ramai kwn baby kan :).. Apapun ok la, pasni terus bleh balik umah jer, takyah masuk opis dah.

Akhirnya sampai jgk turn mama, checkup perut..baby ok, mama jer.. terlebih naik berat badan kata nurse. Sejak awal ngandung hingga ke minggu ke-32 ni, berat bdn dh naik 9.7kg. Nurse bgtau sepanjang ngandung sehingga bulan ke-9, berat badan ptt naik sehingga 12.8kg...ini mama dh cecah 9.7kg dlm tempoh 32 minggu. Apapun tak serius sgt, nurse ckp still ok but dia suggest utk kurangkan fat & 'salt diet'.. heemmm... ala mama ni kalau rasa teringin nk makan apa2, makan jgk...hehe...alasan baby lapar.. Harapnya dalam pantang nanti, boleh la diet dan turunkan berat badan ni.. Aminnn....

1 comment:

umihaikal said...

hehe..sje je ni..tgk2 cite lame..brat naik bnyak ek..hihi..