About

Tuesday, January 20, 2009

Bihun Sup Sempoi Mama..

170109 - Awal2 pagi mama ngan abah dh bgn sbb nak pi pasar pagi, nak beli bhn2 tuk wat bihun sup.. Mak Tok ngn Tok Ayah Baby ckp nak dtg umah ari ni dr Johor dgn mak ngah baby sekeluarga..tgh siap2 nak pi pasar, pak ngah baby telefon bgtau tak dpt dtg minggu ni sbb kena keja, next week diorang dtg... heemm.. pepun rencana tuk wat bihun sup diteruskan... tak pyh la mama nak susah2 pikir nak masak apa tengahari ni..


Bihun sup ni senang dibuat, sedap dimakan...ni mama selitkan resepi sempoi mama wat bihun sup..hehe...

Antara bahan & cara nak masak :

1) Bihun / mee - mama wat setengah bungkus jer

- mama suka bihun jer...direndam dulu ngan air biasa sblm celur dalam air panas kt ats dapur (dlm 5 minit jer)..

2) Tulang (tak kisah bhgn mana pun.. mama beli 1/2 kilo jer, nk wat sikit jer kan..)

- Tulang mama rebus lama sket (biar daging yg melekat2 kt tulang tu betul2 empuk..)

- Masa rebus tu letak la Sup Bunjut Tulang bersama-sama halia yang diketuk terlebih dahulu.

- Bila dh betul2 empuk dan dh menggelegak dan rasa cam dh ok (lebih kurang setengah jam@ lebih), tumiskan bwg merah@bwg besar dan bwg putih di kuali lain, bila dh garing..masukkan jer dlm kuah sup tadi..kasi bau wangi dia naik...

- Dah tu masukkan garam dan sedia untuk hidangan.. masa idang tu, tabur la daun sup...

3) Bahan utk hiasan cam biasa la,

- Daun Sup dan Daun Bawang

- Fish Ball dan Fish Cake

- Cili merah (nak bagi lawa jer, biasa time makan mama tak letak pun..)

- Limau kasturi

- Taugeh

- Daging (yang dihiris kecik2 - ambk dari tulang atau rebus jer isi daging bersama2 ngn sup td..ari ni mama buat, mama letak paru sekali..sbb dh ada dlm peti ais)

4) Bahan untuk cili kicap

- bawang putih (setengah labu jer.. wat skit jer)

- cili padi (ijau punya) - mama letak 6 biji jer

- gula (sesudu lebih kurang - ikut kesesuaian/ kesukaan masing2..)

- aji no moto

- semua bahan 2 ni mama blender bersama2

- dah blender, baru campur kan dengan kicap...


Hasilnya, sepertimana di bawah..senang jer .. tp sedap.... :)



4 comments:

Aidaroha Alias said...

sedap gak tu.. akak ni sebenarnya suka sgt mkn yg berkuah byk... cam tomyam..soto.. meehun sup.. segar je tekak bila hirup kuah

rieda96 said...

terima kasih kerana sudi surf blog saya k.. nice to know you.. take care

mamalieyna said...

sedap kak...tonyam pun saya suka jugak...tmbh2 time ngndung ni, kalau mual tak lalu nk makan, tomyam je la bleh masuk, sbb ada rasa masam2 sket..

umihaikal said...

bleh tiru resepi nih..:)