About

Wednesday, December 31, 2008

Cerita Mama Jaga Baby.. Amzar..

301208 - ari ni mama ada tugas. tugas untuk jg baby! Baby kakak mama (sepupu Baby mama la..). Amzar Humaidi namanya, 9 bulan. Dia dh besar.. Kalau dl ibu amzar tgglkan dia utk mama jga, dia ok jer, tak byk ragam.. Sekarang amzar dh besar, dh kenal org, susah bl sesekali kena tggl. Ibu Amzar kerja, kul 10.30pm baru balik, ayahnya terpaksa blk kg, ada urusan pntg. Abg n Kakak amzar kt umah sepupu diorang..

Lps balik kerja 5.30pm, mama terus pergi umah Ibu amzar, mandi n solat dl, pastu baru p ambk amzar.. penjaga amzar umahnya dpn umah ibu amzar jer... Awalnya amzar ok jer, blur2 jer sbb baru bangun tido. Bila dh masuk umah, dia dh start nangis..kesian amzar... masuk jer umah mencari2 org yg dia kenal, merangkak2 masuk bilik smbl nangis...hampa dia tak jumpa sorg pun, kuar jer nangis btambh2..terpaksa mama ambl dukung n bwk jln2 kt luar umah, dia ok pulak.. tp mama yg tak ok bl dh lama2..baby mama lg dlm perut ni..penat la.


Dkt kul 7pm, mama bwk masuk jer dlm umah, amzar mula nangis balik..buntu mama dibuatnya, taktau nak wat ape dh.. mama telefon abah suh balik kerja cpt sket, biasanya amzar lebih ok kalau ngan abah..amzar lbh selesa ngan lelaki, tak faham gk mama... Kul 7.30pm mama buatkan amzar susu dan letak dia dlm buai, las2 tertido jgk dia...alhamdulillah... Pastu baru mama bleh solat n makan dan baru smpt berbual ngan baby mama. Harap baby mama nnti tak byk ragam yee sayang...

8.30pm, abah sampai bwk bekal makanan, sekali lg mama mkn ngn abah..pas jer mkn, amzar tersedar, abah terus bangunkan dia..kalau ikutkan mama, nak buai jer dia lg bg tido semula, tp abah yg nk main ngn dia...layan laa... Amzar ok ngan abah, cuma samalah nak kena dukung n bwk jln... abah bwk amzar turun tgkt bwh, umah bujang kwn2 abah.. lama jgk kt sana.. pas balik tu, masuk jer umah amzar meragam smla, taknak lgsg duduk bwh, mama buatkan nestum n susu, dia taknak jgk... abah dukung2 dlm umah, nmpk dia cam dh ngntuk, mama suh la abah mskkan amzar dlm buai, dia takdok diam, abah kasi dia main pampers, baru la dia diam sket...lama2 tertido, abah pn tertido sama..sian abah, mengantuk..lps blk keja terus layan amzar, yela nak lyn baby, baby masih dlm perut mama.

Mama layan tengok tv la pastu smbl baring... dari balik keje td, tak baring2, sakit pinggang mama. Baby lak asyik menendang jer.. nak mama berbual ngn baby la tu.. baby jealous ye mama lyn amzar jer... :) .. taakk.... baby mama budak baik kan... mama saaaayang baby !
Mama smpt 'clik2' time amzar tido dlm buai... lena sungguh...


Ni pulak antara wajah ceria amzar masa mama pernah jga dia dl.. masa ni amzar 6 bulan kot...







Friday, December 26, 2008

Pi Tgk Umah Baby@Bkt Jalil

251208 - 500pm : Pas solat asar..abah ajk pi tgk umah kt Bkt Jalil. Umah yg abah beli sblm kawen lagi , Tmn LTAT. Abah beli sbb Atok bekas Tentera, umah tu dijual khas utk bks2 tentera dgn harga special.. Kata pemaju, bulan Mac 2009 mgkn dh boleh duduk. Time tu baby baru nak lahir..hemm..umah tinggi la baby, insyaallah ada rezki lebih nnti, mama suh abah beli umah rendah2 jer yek :).. sementara tu kita duk umah yg tinggi ni dl.








Mama ronda pusing2 jer kt kwsn perumahan ni... smpt clik2 sket kawasan situ, ermm.. hampir 90% siap, cantik jgk kawasannya. Mama tgk tmn mainan pun dh ada, tp tak complete lg, gmbar pn tak smpt nak ambk... nnti senang la mama bwk baby main2 kt tmn mainan ni, dkt jer..



ajak baby mama beriadah...

251208 - Ari ni cuti ari kismes, awal2 pg lagi abah dh kejutkan mama (kul 6 lbh), ajak pi joging.. hemm.. mama ikut jerlah, lgpun dh lama beno tak beriadah. Apalagi sejak baby ada ni.. Pas srpn simple2, abah n mama pn bertolak la gi Tmn Jaya... bersemangat abah ni. Baby mama pun bsemangt sama, pg2 lagi dh menendang2 perut mama, sama excited nk bjln2 ye.. :) .. mama suka aksi baby ni.

Sblm start joging, abah bersenam dl smbl mama clik2 gmbr abah (nsb bwk hp...) ...ni antra aksi abah... hehe..time tertonggek pn ambk gmbr ;)..













Pastu trpandang lak, tmn mainan yg comel kt sblh tmpt abah bersenam... terus mama pun clik2 jgk..insyallah baby dh kuar nnti bleh la ptg2 mama bwk main kt sini.. tak sabarnyer..














Sblm balik, abah smpt suruh mama posing sket...utk clik2 gmbr mama plk... baby msh dlm perut mama, klu tak bleh posing sama2.. mama debab jer kan...heehee..













Kul 9lbh, abah dh ajak mama balik.. Ari ni abah suh msk laksa.. tak hbs2 abah ni, favourate cam mama jugak... baby ?... taktau lagi!..

Tuesday, December 23, 2008

Flashback 1 week past...


Imbas kembali seminggu yg lalu (13/12 - 17/12/08) ... Mama balik kg, Kedah... dh lama sgt tak balik, sejak baby wujud dlm perut mama ni..ni kali pertama ada kesempatan balik. Disamping tu, balik sbb nak wat kenduri arwah Tok Wan.. jugak sbb nak wat lenggang perut, tp org kedah ckp 'tawar perut' sbb baby mama dh nak mencecah 7 bulan dlm kandungan.


Disamping tu jugak, balik kg sbb nak langsaikan ngidam mama yang lama terpendam ni... Nak mandi air terjun kt Kg.. akhirnya tercapai jugak hasrat.. Ni gambar Mama n Abah lps berendam... sblm balik...


Hehe.. ni gambar Pak Su ambk curi2... mama tgh smbg apa tah ngan Abah. Masa ni mama dh lps berendam.. risau jgk takut baby mama sejuk.. lama mama berendam.. Harapnya baby mama nnti pandai berenang :)






Ni pulak post manja Abah n Mama sblm start berendam... air cetek jer kt sini...






lagi satu post control cun mama n abah... kalau baby ada masa ni..msti baby pn suke sgt.. akhirnya hajat mama nk mandi n berkelah di air terjun tercapai..!




Bermulanya di Sini.. :)

salam untuk semua..

23122008.. hari pertama mama join 'blogspot' ni.. saje testing open bersempena baby mama yang bakal lahir nanti. walaupun baby mama belum lahir lagi, tapi mama rasa excited sangat nak create smthing n bercerita dlm blog ni, apalgi bl baca kisah2 anak kawan mama dlm blogspot ni, rasa teruja...

Baby mama skrg dlm kandungn usianya mencecah 30 minggu, maknanya lebih kurang 10 minggu lagi baby mama akan lahir... ermm tak taula baby boy or baby girl.. scan tak nampak... maybe next month mama try scan lagi. nak tau jgk baby mama sihat ke dlm perut mama ni... asyik menendang jer, apa yg baby nak sampaikan sebenarnya..

erm... ini jer utk permulaan, mama kan baru blajar.. nanti dh pandai nnti byk bleh mama update kt sini.. :)