Laluan Iklan..clik2x for more details ^_^

.: Belajar DIAM dari banyaknya BICARA Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari UJIAN Belajar REDHA dari satu KETENTUAN.. :.

Clik..clik..

Wednesday, July 23, 2014

.: berbuKa di KampuNg : coBaaN.. :.

As salam...

Salam ramadhan ke-25...
Sekejap sangat berlalunya hari-hari di bulan ramadhan kali ni..
rasanya belum tempek pic makanan masak sendiri kot ramadhan kali ni..
memang takde ambil gambar pun..
masa pantas berlalu..
weekdays, balik dah jam berapa..
beli siap jer..
sampai rumah siapkan hidangan.
sampai waktu terus berbuka..

weekend pula..
banyak benda nak disettlekan..
ada juga masak sendiri ..
menu biasa2 ajer..
buat itu ini, dah berbuka..kemas..siap!

huu...
demikianlah peredaran masa..
tanpa sedar dah di hujung hujung ramadhan..
sayunya. :'(
entah bertemu atau tidak ramadhan berikutnya...huu...

****----*****
ok, berbalik tajuk..
sabtuahad minggu ke2 ramadhan..
balik kampung si abahnye @ pontian..
jumaat malam bertolak, sampai dkt nak sahur dah..
giler mengantuk sgt time balik tu...
mama memang pengsan terus tk sedar masuk je kete..
si abah pulak beberapa kali berenti sebab mengantuk..
katanya berapa kali jugak macam weeng je time drive..
uuuiihh bahaya!
maklum balik di hari bekerja lepas berbuka..
badan penat dan mengantuk..
mujur selamat sampai walaupun lewat sikit dari kebiasaan..huu..

sebab belum ada n3 makanan, moh kita tempek gambar makanan ye..
menu di hari pertama dan kedua berbuka di kampung..
mak aiih.. punya banyak makanan, senak perut dibuatnya...

sebenarnya, plan takmau ambil nasi sepanjang ramadhan ni..kekunun diet la tu...
tapi air manis, makanan lain2 bedal jer...kikiki...
(nak berdiet atkin tak mampu lagi...huhu..)
tapiii sudahnya ke laut juga, bila balik kampung...
kena juga ambil nasi, penat MIL masak banyak2 kan..kecik ati pulak nanti..hii...
dah tu, berbuka makan nasi..
dalam jam 9 ke 10pm pulak..
menu kedua pulak..berat jugak...
day1 - soto
day 2 - laksa utara..

phewww... sabo jerlah kan..
makan sampai 2 kali..berat2 pulak tu..
memang cobaan sungguh la..hihi...
apapun tq MIL .. suka masak banyak banyak kalau anak menantu balik...hii...

sekarang, sebolehnya tak ambil nasi..
sahur pun cuma oat dengan ratah lauk or sup..herm... harap2 berpanjangan la semangat ni...hiii...

ok ok... moh tempek pic sket..
tak interframe semua pun menu..
makin kurang mood mengambil gambar sekarang..huuu..

p.s PrayforGaza#PrayforMH17...

Monday, July 21, 2014

.: miSi weeKenD:.

As salam...

salam 23 Ramadhan...
sabtu lalu, menjalankan 2,3 misi...
misi 1 menjahit baju raya sendiri, emak dan ibu pengasuh - done, cuma nak kelim2 jer lagi...

misi 2 - membeli cat untuk rumah Nilai..
fuuuh beli cat saja untuk 1 rumah dah mencecah ratus-ratus kan...pheww lap peluh ^_~
tapi demi nak memastikan ianya completed before masukkan barangan dan meneruskan misi-misi berikutnya, kita On kan ajer...
lagi pula, ada orang offer untuk catkan..
upah orang jer, tak larat nak cat sendiri dgn anak- anak yang 'rajin sangat' nak menolong nanti..ngee...

tapi tak sempat siap pun sebelum raya ni..
sbb yang ngecatnye member ofis jugak..
sabtuahad jer dia On..
its ok, tak rushing pun..

Misi seterusnya, mencari keperluan tambahan untuk raya...
jalan2 sambil jamu mata
memeriahkan suasana di mall.. ^_^
kami terjah mydin subang jer..
sambil berbuka puasa di sana...
Alhamdulillah, sempat reserved tempat dan order siap2, cukup time pi makan..
surau pun sebelahnye ajer..sonang!

ok itu je kot misi sabtu
ahad?
ke mana lagi kalau tidak ke rumah Nilai
menghantar Cat dan meronda ronda kat Nilai 3 pula..
walaweeiii orang, ramainyee....
dgn cuaca panas, sekejap saja kat sana..
tapi sempat juga rembat 2,3 barang..
ngee... mana boleh berjalan saja kan..
hihi...

ok..selamat membuat persiapan raya
minggu last ni...  ^_~

p.s  #prayformh17#prayforgaza :'(

Friday, July 18, 2014

.: seBak : PrayForMH17 :.

As salam...

Salam jumaat yg mulia, ramadhan ke-20..

mood pagi ni sebak, sedih sayu...

Alfatihah ... :'(
takziah buat keluarga mangsa...
(mesti sangat sedih dan sayu, beberapa hari lagi nak sambut syawal kan..huu....)


Thursday, July 17, 2014

.: kuiH raYa taHun Ni :.

As salam..

salam ramadhan ke-19..
fuuh menghitung hari je nak raya kan..
mood tak sabar nak balik kampunggggg! hiii...
turn raya di kedah tahun ni.. ^_~
harap dapat berkumpul 6 beradik kami...
in sha Allah...

oooh perihal kuih raya, as usual tiap2 tahun pun tak pernahnya nak buat sendiri... main tunjuk2 jer...
tahun ni promosi kuih raya kat ofis pun kurang meriah..
tapi ada jugak la...
mama ada order juge...
popia nestum dan confleks coklat...
confleks coklat dah nak abis sebalang..sedap sangat! hii....

selain tu, beli kat gudang kuih dan kerepek @ Rengit, Johor, Azhar Manufacturing SB.
tiap2 tahun kalau balik johor, memang wajib terjah sini..
harga berpatutan dan sedap ....

baru ni balik, memang memborong sakan
sekali belikan utk kakak2 dan ibu pengasuh order.. waah meriah nye weeeh...
penuh cik alza, dengan muatan buah2 an tempatan lagi masa balik tuu...
sendat! ... ngee... ^_^
tapi puas hati la...
takyah nak spend lebih money utk bab kuih muih ni...

kengkawan macamana persiapan?
mesti ada je yg rajin buat sendiri kan...
haih la si mama, harap2 tahun2 mendatang terbuka hati nak mencuba buat juga...hihi..
yg penting, ada extra time utk buat semua tu..
sebab skrg ni, masa suntuk sungguh ...
buat ituini, menjahit memasak..
dah habis wktu utk hari tu...
memang terasa cepatnya masa tu berlalu lah...

ok , selamat membuat persiapan..
yg penting, jgn membazir ye, biar perpada saja...
janji ikut kemampuan diri...
^_^

Related Posts with Thumbnails